Partidul verde Partidul verde

Partidul Verde din România va participa la Marşul Diversităţii din cadrul GayFest

May 20th, 2010 | By | Category: Comunicate

Partidul Verde din România susţine manifestările din cadrul

Festivalului de sărbătorire şi recunoaştere a diversităţii

Gayfest 2010 şi va participa la Marşul Diversităţii

de sâmbătă 22 mai 2010


Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, susţine activ drepturile persoanelor LGBT. În Rezoluţia LGBT rights as Human Rights – “It’s normal to be different” – Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) Rights are Human Rights (Drepturile LGBT ca Drepturi ale Omului – “Este normal să fii diferit” – Drepturile LGBT sunt Drepturi ale Omului) adoptată la Consiliul Verzilor Europeni de la Helsinki din 5-7 mai 2006, se afirmă că:

“Human rights are basic individual rights, which cannot be reduced. They are valid for inhabitants without discrimination on the basis of race, disability, gender, sexual orientation, religion, age or national or ethnic origin”

“Drepturile omului sunt drepturi fundamentale individuale care nu pot fi limitate. Ele sunt valabile pentru cetăţeni fără discriminare bazată pe rasă, dizabilitate, gen, orientare sexuală, religie, vârstă, naţionalitate sau origine etnică.” (s.n.)

În cadrul saptămânii de manifestări consacrate GayFest 2010, sâmbătă, 22 mai, începând cu ora 17:00 va avea loc Marşul Diversităţii, organizat de Fundaţia Accept.

La acest eveniment, Partidul Verde va fi reprezentat de Remus Cernea (Preşedinte executiv) şi Claudiu Crăciun (Prim Vicepreşedinte), Miroslav Taşcu (Membru al Biroului Permanent Naţional), dar şi de alţi membri.

Fotografie de la Marşul Diversităţii din 2009

Prin participarea la această manifestaţie, Partidul Verde doreşte să promoveze drepturile omului şi valorile diversităţii în România şi să atragă atenţia o dată în plus asupra problemelor cu care se confruntă comunitatea LBGT în România:

1. Discriminare de jure şi de facto

În pofida depenalizării homosexualităţii în anul 2001, România fiind una dintre ultimele ţări europene care a luat o decizie juridică în acest sens, statul încă nu recunoaşte parteneriatele civile între două persoane de acelaşi sex. În termeni legali, căsătoria este definită explicit de Codul Familiei, în noua sa formă, ca fiind relaţia dintre o femeie şi un bărbat eliminând astfel posibilitatea întemeierii unei familii de către persoane LGBT şi limitand astfel drepturile persoanelor de acelasi sex pentru a convieţui împreună.

Scurtă secvenţă din polemica pe tema homosexualităţii dintre Remus Cernea şi Adrian Păunescu în emisiunea “DA şi NU” de la Realitatea TV din 22 mai 2009

România a introdus o legislatie de anti-discriminare la cerinţa expresă a Uniunii Europene în Codul Penal, însă în cadrul acestui act legislativ nu se menţionează explicit persoanele LGBT, preferându-se o fraza generală care să includă categorii multiple şi ambigue. Prin urmare, rămâne la libera decizie a unui judecator dacă un act de discriminare împotriva persoanelor LGBT va fi sancţionat sau nu.

Polemica pe tema homosexualităţii dintre Remus Cernea şi Adrian Păunescu în emisiunea “DA şi NU” (integrală)  de la Realitatea TV din 22 mai 2009

În mod similar, Legea 340/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi protejează doar indirect orientarea sexuală fără a o indentifica explicit de jure. Totodată, persoanele LGBT non-cetăţeni ai Uniunii Europene nu beneficiază de aceleaşi drepturi de reîntregire a familiei în contextul statutului de refugiat politic. O altă problemă juridică este neincluderea persoanele transexuale în actele legislative, ele fiind astfel complet neprotejate de lege.

În ciuda existenţei unui pachet de legi generale menţionate mai sus, implementarea acestor acte legislative de către organele de stat este minimă potrivit fundaţiei Accept şi rapoartelor organizaţiilor internaţionale.

2. Atitudinea generală a statului şi populaţiei faţă de persoanele LGBT

Deşi actele homosexuale au fost depenalizate, statul roman a luat astfel de acţiuni nu dintr-o initiaţivă proprie, ci la constrangerea Uniunii Europene în încercarea de a armoniza legile europene pe plan local. În consecinţă, atidudinea oficialilor de stat şi a marii majorităţi a cetăţenilor nu a fost substanţial schimbată şi continuă să fie predominant negativă faţă de homosexualitate şi de cultura diversităţii.

Sondajele de opinie arată că România se află pe ultimul loc în Europa cu privire la atitudinea populaţiei faţă de căsătoria între două persoane de acelaşi sex, doar 11% susţinând acest lucru. Mai mult, chiar şi simpla posibilitate de a avea un vecin LGBT, este văzută în termeni negativi de 61% dintre cetăţenii români ceea ce reflectă prejudecăţi  larg răspândite. Considerăm că este necesară o legislaţie care să acopere în mod specific drepturile minorităţii LGBT.

Partidul Verde militează pentru ca drepturile omului, toleranţa şi cultura diversităţii să fie promovate inclusiv în şcoli, universităţi, media pentru ca gradul ridicat de discriminare şi stereotipurile de percepţie să se reducă progresiv.

PS: un articol pe această temă publicat pe Realitatea.net poate fi citit aici.


Partidul Verde

Bucureşti, 20 mai 2010


Remus Cernea – Preşedinte Executiv

remuscernea.ro@gmail.com 0727.583.594

Claudiu Crăciun – Prim Vicepreşedinte

clcraciun@yahoo.com 0744.811.564

Teddy Florea – expert drepturile omului

teddy_florea@yahoo.fr

19 comments
Leave a comment »

 1. nu sunt de acord cu adoptarea copiilor de catre homosexuali. din partea mea sa se casatoreasca, dar nu e potrivit pentru un copil pentru un copil sa aiba 2 tati, sau 2 mame.
  tot respectul pentru tine Remus ca ai curajul sa-ti spui ideile.

  Razvan

 2. Felicit Partidul Verde pentru poziţia pe care a adoptat-o. Propun ca weekend-ul următor să organizăm şi un marş al heterosexualilor toleranţi faţă de alte orientări sexuale. Mesajul unui astfel de marş ar fi extraordinar: poţi fi heterosexual şi tolerant faţă de gay.

 3. Nu am absolut nicio problema cu participarea la acest festival dar cred ca in perioada asta ar trebui sa ne concentram mai mult atentia, resursele si energiile catre directii care nu necesita amanare. By

 4. Pentru cei din comunitatea LGBT, acestea sunt directii care nu necesita amanare. Nu se stie daca maine nu-ti vor fi incalcate propriile tale drepturi, atunci te vei bucura daca altii te vor sustine. Libertatea homosexualilor e si libertatea ta.

 5. @Razvan: multi copii au 2 tati sau 2 mame daca parintii lor sunt divortati si apoi recasatoriti, iar copiii sunt plimbati de la unul la altul in functie de calendarul de vizite stabilit de judecator. alti copii au un singur parinte iar altii stau inghesuiti in orfelinate nedoriti de parintii lor biologici. nu cred ca vreuna dintre aceste situatii se poate compara cu viata unui copil intr-o familie cu 2 parinti care se iubesc, indiferent de sexul lor.

  @Bogdan Stanoiu: intr-un fel si acest mars este unul de solidaritate a heterosexualilor fata de comunitatea gay; multe persoane gay sunt speriate de participarea publica la acest mars si in fiecare an vad ca cel putin jumatate din participanti sunt heterosexuali

  @Cristian: sunt de acord ca sunt si multe alte probleme importante, dar nici drepturile omului nu suporta amanare 🙂

 6. felicitari!!! mai trebuie insa sa mai asteptam pana romania isi scchimba mentalitatea…
  oricum e un inceput!

 7. Felicit Partidul Verde pentru poziţia pe care a adoptat-o. Propun ca weekend-ul următor să organizăm şi un marş al heterosexualilor toleranţi faţă de alte orientări sexuale. Mesajul unui astfel de marş ar fi extraordinar: poţi fi heterosexual şi tolerant faţă de gay.
  +1

 8. Va multumesc ca aveti curajul de a lua aceasta atitudine pentru respectarea drepturilor persoanelor LGBT. Dati clasa tuturor politicienilor de doi bani din Romania, care si-au facut din bestelirea gayilor program politic. E momentul pentru o altfel de politica si in Romania. In general privesc cu neincredere orice initiativa politica romaneasca, dar simt ca voi ati putea fi altfel. Sper sa nu ma dezamagiti. Salutari din California.

 9. Laurentiu Fulga, Vicepresedintele Partidului Verde, asigura serviciul de securitate la parada anuala a minoritatilor sexuale din Sydney. Vezi imagini:

  http://zonainterzisa.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=303:mardi-gras-homosexuali-si-lesbiene-in-parada-carnavalului-editia-sydney-2009-&catid=36:social&Itemid=55

 10. Să vă fie ruşine cu această manifestare. Toate societăţile în istorie afirmă că destrăbălarea este nimicitoare, şi marile imperii au căzut şi din cauza aceasta. Sunteti niste oameni stricati. Dacă vreti să vă nenorociti, atunci DRUM BUN, deşi ne pare rău pentru voi. Dar nu luati şi pe altii după voi. Domnule Cernea, v-ar plăcea ca copiii dvs. să fie educaţi de un homosexual? Atunci de ce sustineti stricăciunea? Drepturi… de când drepturi? Apoi şi criminali o să vrea drepturi, şi victimele nu lor nu?

 11. Pai daca la scoala li se zice copiilor ca Sfanta Scriptura e cuvantul Creatorului Universului, la ce poti sa te astepti de la oamenii astia: Ia uite ce scrie acolo:

  Leviticul 20:13
  Dacă un om se culcă cu un om cum se culcă cineva cu o femeie, amândoi au făcut un lucru scârbos; să fie pedepsiţi cu moartea, sângele lor să cadă asupra lor.

 12. Traiasca ipocrizia, traiasca prostia! Eu, personal, niciodata nu am auzit/citit/vazut un copil crescut de un cuplu homosexual si care sa fi fost abuzat in vreun fel sau altul. Din contra, de cand e lumea si pamantul, “apanajul” acesta apartine eternului cuplu heterosexual, “normal”. Concluzia o trageti singuri.

 13. De asta are nevoie tara si noi in situatia de fata, de sustinere pt degenerati sexuali si hormonal.

  ” Bogdan Stănoiu May 20th, 2010 2:07 pm

  Felicit Partidul Verde pentru poziţia pe care a adoptat-o. Propun ca weekend-ul următor să organizăm şi un marş al heterosexualilor toleranţi faţă de alte orientări sexuale. Mesajul unui astfel de marş ar fi extraordinar: poţi fi heterosexual şi tolerant faţă de gay. ”

  Ti-a luat mult de gandit? Hai sa le dam cat mai multe drepturi minoritarilor sexuali, unguri si tigani si vom trai intr-o tara si intr-o lume “CORECTA” (cica) dar infecta si distrusa din orice alt punct de vedere.

  Pacat ca nu va dati seama ce faceti…

 14. Daca problemele homosexualilor sint atit de grave si de presante, cum se face ca doar o minoritate infima se lupta pentru ele? La paradele homo participa in fiecare an aceleasi 20-30 de persoane “LGBT” dependente de fonduri europene, sustinute de prietenii lor “deschisi la minte” si de tot atitia oficiali straini. Nu vi se pare ipocrita pretentia de a schimba mentalitatea unei tari intregi pentru mofturile a 100 de indivizi care nu vor decit sa ocupe o nisa bine remunerata din spatiul public?

  Faptul ca la marsurile homo participa an de an tot mai putini homosexuali ar trebui sa va dea de gindit.

 15. Felicitari domnului Remus Cernea pentru initiativa!

  Ps: Draga Calu, ce vezi tu la paradele Gay nu reprezinta toti homosexualii si lesbienele din Romania! Eu sunt una din zecile de mii care n-au participat la aceasta parada din motive lesne de inteles.

 16. Felicitari pentru ca ai curajul sa-ti spui punctul de vedere, dar parerea mea e ca aici esti pe un drum foarte gresit.

 17. “haideti ba sa omoram toate minoritatile!!gay,unguri,evrei,tigani , sa ramana numa mandrul patriot roman, alb si heterosexual”, a gandi diferit este o crima,e trista aceasta atitudine, ne incurajeaza sa sustinem discriminarea celor slabi si sa gandim intr-o singura directie, aceea a dictaturii
  P.S.nu stiu cu ce ii deranjeaza pe cate unii aceste manifestari, cred ca e o anumita frustrare 😀
  @ aRt3
  pun pariu ca nu ai puteai mai mult, eu zic ca faza cu “infecta si distrusa” trebuie cautata altundeva, dar neah, daca minoritatile sunt cauza acestor atribute ,atunci nu cred ca mai trebuie spus ceva!!
  jos discriminarea,traiasca toleranta!!!!

 18. […] Ca om politic ataşat viziunii politice verzi consider că, mai ales într-o ţară cu foarte mari probleme în privinţa drepturilor fundamentale, inclusiv în ce priveşte diferite forme de discriminare faţă de persoanele LGBT, este cu atât mai important ca anumite lucruri să fie afirmate răspicat. Astăzi nu poţi fi politician verde, cum nu poţi fi nici politician liberal sau social democrat, dacă nu îţi asumi  public apărarea drepturilor omului inclusiv a drepturilor persoanelor LGBT. […]

 19. […] Partidul Verde din România susţine manifestările din cadrul Festivalului de sărbătorire şi rec… […]

Leave Comment