Partidul verde Partidul verde

Lacrimosa sau Tragicul ţesut pe portativ

May 1st, 2010 | By | Category: Articole, Personale

Lacrimosa
sau
Tragicul ţesut pe portativ


dedicaţii speciale pentru toţi susţinătorii mei în cele 8 luni de existenţă a site-ului www.remuscernea.ro


Întrucât au trecut 8 luni de când am lansat acest site care a atras cca 170.000 de vizitatori, care a ajuns în noiembrie 2009 pe locul 1 la secţiunea politică pe www.trafic.ro şi care a fost al doilea site politic din România ca număr de vizitatori în 2009, ţin să vă ofer tuturor un cadou care are legătură cu cele profunde trăiri pe care le-am încercat de-a lungul vieţii.

Tillo Wolf, Remus Cernea, Anne Nurmi – 30 iunie 2006

Aşadar vă ofer mai jos câteva piese ale trupei la care ţin cel mai mult din muzica realizată în ultimii 20 de ani pe plan mondial. Consider că doar în anii 70 ai secolului s-a mai cântat la nivelul de complexitate, intensitate a emoţiilor, originalitate  şi profunzime la care face muzică trupa germană Lacrimosa.

Poate că unora vă este cunoscută trupa, cu siguranţă însă mulţi încă nu au auzit de ea sau nu îi cunosc piesele. De asemenea, mulţi au vărsat cel puţin o lacrimă ascultând această trupă ori s-au bucurat cu entuziasm de capodoperele Lacrimosa. Tuturor vă ofer câteva consideraţii despre o muzică extraordinară care combină gothicul cu simfonicul şi metalul într-o manieră unică, şi câteva selecţii dintre cele mai valoroase piese.

Măsura geniului Lacrimosa este dată îndeosebi de piesele lungi, de 10-15 minute care au o bogăţie de idei muzicale neegalată în muzica ultimelor câteva decenii decât poate de Pink Floyd şi alte câteva (puţine) trupe din perioada anilor 70). Sunt însă şi destule piese mai scurte şi mai “accesibile”, după cum veţi vedea mai jos, care reprezintă adevărate bijuterii componistice.

Tillo Wolf, Anne Nurmi

În 2006, cu puţin îninte de primul concert Lacrimosa din România, am scris un articol publicat pe Liternet “Lacrimosa sau Tragicul ţesut pe portativ”. Îl puteţi citi mai jos însoţit de clipurile pe care vi le dedic:

Lacrimosa

sau Tragicul ţesut pe portativ


Alleine zu zweit – piesă instrumentală cântată cu The London Symphony Orchestra (1999)

Marea muzică în registru sfâşietor este creată de acei compozitori care au puterea rară de a pune notele pe portativ cu degetele înmuiate în propriul sânge. Tilo Wolff este unul dintre aceştia. Muzica lui te ţine ancorat emoţional în durerea profundă şi fără leac a unei mari pierderi personale.

Lacrimosa – Nachtshatten (de pe albumul Lichtgestalt din 2005)

Am descoperit trupa în 1995, la scurt timp după ce apăruse albumul Inferno care era complet diferit de orice ştiam din muzica rock. La fiecare nou album, mi s-au părut uimitoare compoziţiile lungi, complexe, lucrate până la ultimul detaliu de filigran, atmosfera de un tragism răvăşitor, ingeniozitatea compoziţională extraordinară, bogăţia de idei muzicale, combinaţia perfectă între sonorităţile metalice şi cele simfonice, partiturile de tobe foarte diferite de ale majorităţii trupelor. Iar inflexiunile unice ale vocii sunt de o melodicitate surprinzătoare, ţinând cont că se cântă în germană, limbă considerată mai frustă, mai puţin muzicală…

Lacrimosa – Halt mich (de pe albumul Elodia din 1999, probabil cel mai valoros din muzica rock în ultimul deceniu al sec XX)

Mulţi ani am ascultat albumele Lacrimosa fără să înţeleg versurile şi fără să simt nevoia de a citi traducerile lor în engleză. Am tresărit atunci când cineva mi-a spus că sunt tulburătoare, sfâşietoare. Era firesc să fie aşa. Piesele sunt la un asemenea nivel şi transmit atât de copleşitor mesajul încât importanţa versurilor devine secundară.

Lacrimosa – Sanctus (Partea I – o capodoperă de pe albumul Elodia)

Dacă încerci să faci un elogiu prin cuvinte trupei Lacrimosa, te loveşti mai mult ca niciodată de limitele limbajului scris. Elogiul cel mai bun se va consuma în intimitatea propriei camere, ascultând în noapte, cu lumina stinsă, cu lacrimile şiroind, copleşit de viziuni, de durere, de emoţie, de încântare piese precum Halt Mich, Hohelied der Liebe, Am Ende Stehen Wir Zwei, Nachtschatten sau Alleine Zu Zweit. Muzica Lacrimosa e un submersibil cum rareori mai poţi găsi, care te ajută să explorezi teritorii adânci din abisul sensibilităţii tale. Trebuie să ai curaj să o asculţi des şi să te laşi prins de magia ei. Pentru că ţi se împinge rezistenţa emoţională la limită.

Lacrimosa – Sanctus (Partea a II-a – o capodoperă de pe albumul Elodia)

La finalul unei piese ai senzaţia că se sfârşeşte o lume. O lume extraordinar de vie şi de intensă care, atunci când dispare, te lasă părăsit într-un univers infinit mai sărac. Tăcerea care umple spaţiul întunecat al camerei, după ultima notă, devine o prezenţă apăsătoare care suspendă timpul. De la Pink Floyd încoace, nu prea s-a mai făcut o muzică atât de profundă şi de complexă precum compoziţiile Lacrimosa.

Lacrimosa – Der Morgen Danach (Metus Version) – un mare succes la public din 2001

Am avut totuşi surpriza să văd oameni fără un interes special pentru muzică rămânând foarte impresionaţi de anumite piese Lacrimosa. 90% din ce le-aş fi pus din rock i-ar fi lăsat relativ reci sau le-ar fi displăcut, în timp ce Lacrimosa reuşea să le capteze atenţia. Această muzică extraordinară nu ajunge însă aproape deloc să fie audiată de marele public, altfel poate doritor. Mulţi realizatori de radio nu difuzează pe post aşa ceva pentru că EI CRED, fără nici o bază, că nu ar fi agreată de un public mai larg.

Lacrimosa – Hohelied der Liebe – Partea I de pe albumul Lichtgestalt din 2005 – în opinia mea una dintre cele mai valoroase piese compuse vreodată în istoria universală a muzicii

După o perioadă lungă în care am fost nevoit să plec în alte ţări pentru a vedea live mari trupe rock, România a fost racordată la harta concertistică europeană. În doar un an, iată că au venit la Bucureşti formaţii de primă mână precum Megadeth, Nightwish, Paradise Lost, Therion, Helloween, Lake of Tears, King Diamond, Apocalyptica, Candlemass, Obituary. Graţie celor de la Fundaţia Aquarius avem şansa de a ne bucura pe 1 iulie, la Arenele Romane, de concertul Lacrimosa, marele eveniment muzical al anului. (2006, n.n.)

Lacrimosa – Hohelied der Liebe – Partea a II-a de pe albumul Lichtgestalt din 2005 – în opinia mea una dintre cele mai valoroase piese compuse vreodată în istoria universală a muzicii


O altă capodoperă Lacrimosa: Die Strasse der Zeit de pe albumul Stile din 1997 – Partea I

Lacrimosa: Die Strasse der Zeit de pe albumul Stile din 1997 – Partea a II-a

Pe data de 7 mai 2010, Lacrimosa va lansa un album aniversar după 20 de ani de activitate. Un fragment din piesa Deja Vu de pe acest nou album puteţi asculta mai jos:

Lacrimosa – Deja Vu (fragment) de pe următorul album lansat pe 7 mai 2010 – “Schattenspiel”

Lacrimosa include pe fiecare album şi câte una sau două piese în limba engleză. Una dintre acestea este “My last goodbye”:

Lacrimosa – “My last goodbyede pe albumul “Lichtgestalt” (2005)

Mai jos puteţi vedea clipul piesei “Alleine zu zweit”, cu care am început această listă de compoziţii Lacrimosa, de data asta în versiunea de pe albumul Elodia:

Lacrimosa – Alleine Zu Zweit (de pe albumul Elodia din 1999)

Lacrimosa – Alles Luge (live în 2000)Lacrimosa – Der erste tag (de pe albumul Stille din 1997)


Lacrimosa – Am Ende Stehen Wir Zwei (English Translation) – o piesă extraordinar de tragică de pe albumul Elodia din 1999. La un moment dat este un solo de fierăstrău.

Un film scurt cu câteva teme muzicale Lacrimosa…

Secvenţe din filmul Lichtjahre despre Lacrimosa şi turneele trupei în întreaga lume.


Lacrimosa – Fassade 2 satz. de pe albumul “Fassade” din 2001

Lacrimosa – Fassade 3 satz. de pe albumul “Fassade” din 2001Lacrimosa – Der Kelch der Liebe (de pe albumul “Lichtgestalt” din 2005)

Desigur că sunt numeroase alte piese absolut superbe ale acestei trupe. Am făcut o selecţie pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra Lacrimosa inclusiv pentru cine se întâlneşte pentru prima dată cu această muzică. Cei care cunosc deja formaţia sper că se vor bucura la rândul lor de materialul postat aici…

Remus Cernea

13 comments
Leave a comment »

 1. multumim pentru aceasta minunata dedicatie…si felicitari pentru gusturile tale bune in materie de muzica 🙂

 2. Sfasietor de rascolitoare…Plange organic…O muzica elevata, inaltatoare, aproape cosmica…
  Spre rusinea mea, trebuie sa recunosc: sunt printre cei care, poate datorita generatiei care ne desparte, sau dincontra(!), nu au vibrat launtric pe acordurile acestei trupe (cvasi)necunoscute pana acum, iertata fie-mi ignoranta! Multumesc si eu pentru acest potpuriu muzical de exceptie, un dar ales cu rafinament.

 3. Dezgustator, tu crezi ca viata se rezuma la Infern?
  Unde este fericirea speranta numai durere si intuneric asta poate fi viata unora dar nu a mea!
  Tu vrei sa transformi Romania educind-o prin acest gen de muzica?
  Chiar crezi ca au nevoie de mai mult intuneric? Ce lumina vine din acest gen de muzica?

 4. Poate daca s-ar introduce in scoli acest gen de muzica ca obiect de studiu obligatoriu nu ar mai fi atat de multi oameni limitati pe metru patrat!! Copiii,macar unii dintre ei ar invata sa faca diferenta intre ceea ce li se da zi de zi sa asculte si ceea ce este cu adevarat MUZICA…note,armonii,instrumente muzicale,voci.Slava Domnului ca am depasit demult vremurile in care comunistii ne tineau discursuri de felul celui de mai sus…pedepsindu-ne in intuneric si prostie interzicandu-ne sa ascultam trupe mari de gen.
  Multumesc!

 5. Draga Tina, arta este un domeniu care poate explora liber abisurile fiintei umane.
  Arta nu are drept scop sa aduca fericirea sau nefericirea, ci sa emotioneze. Sunt atatea piese muzicale extraordinare care te pot face chiar sa plangi. Ele nu ar trebui dezavuate, iar cei care le asculta cu pasiune sunt perfect indreptatiti sa o faca.
  Sonata lunii de Beethoven, spre exemplu
  http://www.youtube.com/watch?v=Banop3IwU_Q&feature=related
  sau Lacrimosa din Requiem-ul lui Mozart
  http://www.youtube.com/watch?v=JE2muDZksP4
  nu sunt piese care sa aduca rasul, ci dimpotriva, stari de spirit profunde si intr-un registru sfasietor.
  Dar asta insemana arta, iar lumina pe care o degaja este una veritabila. Multi mari artisti din diferite zone ale artei, nu doar din muzica, au creat in acest spirit.
  Trebuie facuta distinctia dintre arta si muzica de divertisment care, in opinia mea nu este o arta, ci o simpla forma de expresie cu rolul utilitar de a binedispune si atat. Eu ascult muzici dintre cele mai variate si am postat pe acest site mai multe recomandari pe care le reiau acum. Sper sa iti placa macar o parte dintre ele:

  http://remuscernea.ro/2010/04/o-minunatie-de-concert-phoenix-symphoenix-la-sala-palatului-28-aprilie-2010/

  http://remuscernea.ro/2010/04/astazi-mozart-rocks-sala-palatului-ora-20-00/

  http://remuscernea.ro/2010/03/cadoul-meu-de-8-martie/

  http://remuscernea.ro/2010/02/ten-years-after-de-la-woodstock-la-bucuresti/

  http://remuscernea.ro/2010/02/o-piesa-minunata/

  http://remuscernea.ro/2010/01/mozart-aniversarea-a-254-de-ani-de-la-nastere/

  http://remuscernea.ro/2009/12/cadoul-meu-de-sfarsit-de-an/

  http://remuscernea.ro/2009/10/dedicatii-speciale-pentru-sustinatorii-candidaturii-mele/

  http://remuscernea.ro/2009/09/leonard-cohen-live-in-bucharest-04-09-2009/

  Cu prietenie,

  Remus Cernea

 6. felicitari pt. promovarea unei trupe de calitate, ar fi fain sa pui articole si cu alte trupe de metal simfonic, sa afle lumea larga mai multe 🙂
  Tina Nadeem sa asculte manele sau dance, daca “simtitul bine” e criteriul suprem dupa care apreciaza lucrurile.

 7. Draga Mircea, am postat aici ceea ce iti doresti:
  http://remuscernea.ro/2009/09/mesajul-meu-catre-iubitorii-muzicii-rock/
  Dar si in linkurile de mai sus vei gasi astfel de trupe. De exemplu:
  http://remuscernea.ro/2010/03/cadoul-meu-de-8-martie/

  Cu prietenie,

  Remus Cernea

 8. Sunt absolut impresionata sa gasesc acest material despre Lacrimosa! M-am bucurat nespus sa vad cat de mult iubesti muzica acestei trupe atat, atat de speciale!
  As vrea sa fac, daca-mi este permis, o precizare privitoare la versuri. Tilo Wolff spunea ca a inceput sa scrie muzica pentru ca a simtit nevoia sa-si insoteasca versurile cu un fond muzical. Cred ca aceasta afirmatie spune multe despre legatura extraordinara dintre muzica si versurile sale.
  Si eu insa am ascultat multa vreme piesele Lacrimosa fara a avea traducerea versurilor, si asta nu a facut ca nimic din nesfarsita intensitate a emotiei sa scada. Muzica si vocea lui Tilo Wolff sunt dincolo de cuvinte!
  As mai avea ceva de spus si pentru TINA NADEEM. Ceea ce domnia sa omite este notiunea de catharsis. Prin arta, sufletul se purifica, atinge sublimul. Amintiti-va ca Aristotel, vorbind despre tragedie, spunea ca scopul acesteia este catharsisul. Dupa ce sufletul calatoreste pe taramul intunecat al suferintei, ajunge la lumina, purificat. Iar muzica trupei Lacrimosa lasa in suflet lumina! Cu adevarat!

 9. Hehe, cine stie cunoaste 🙂
  Totusi nimic de pe Echos ?

 10. O formatie cu o muzica cu adevarat de calitate. Pacat ca sufera de o mare lipsa de promovare in Romania!

 11. Buna, Remus!Din moment ce datorita tie am descoperit Lacrimosa si Leonard Cohen profit de ocazie sa-ti multumesc :).

 12. lacrimosa…frumos..si eu sunt disperata dupa ei:D

 13. salutari din nou! in primul rand te invidiez pentru poza cu cei doi vad ca avem aceleasi gusturi in materie: lacrimosa si tarja 🙂 eu am fost la ambele concerte ale lor sibiu si bucuresti (vip si booklet cu traducerile unor piese) ma bucur ca sunt oameni ca mine care apreciaza muzica adevarata iti doresc sa intrii in parlament vreau si eu sa apuc sa vad un partid verde in parlamentul ghiorlanilor sper sa ramai la fel de celebral sa nu intrii in aliante si remus cernea presedinte 🙂 sper sa ma convingi sa mai votez…….o intrebare de un se imbraca nenea stii cumva? vreau sa adopt acest stil…am citit ca i-ar face anne hainele…

Leave Comment