Partidul verde Partidul verde

Platforma Verde – Episodul I

Sep 15th, 2009 | By | Category: Platforma Verde

Platforma Verde

 Episodul I

 

Atribuţiile preşedintelui şi semnificaţia acestei funcţii

pentru cetăţeni şi statul român

(prima parte)

 

Constituţia României din 2003 revizuită stabileşte în Capitolul II (Art. 80 – 101) cadrele de mişcare ale Preşedintelui României, atribuţiile, modalitatea prin care poate fi ales şi revocat din funcţie şamd. Voi oferi în cadrul Platformei Verzi precizări privitoare la aspectele principale pe care le presupune exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

Voi vorbi însă, mai întâi, despre semnificaţia pe care o văd eu în funcţia de şef al statului, iar mai apoi, în episoadele viitoare, mă voi referi la atribuţiile propriu-zise ale preşedintelui şi la felul în care văd eu exercitarea acestora.

Cred că semnificaţia acestei funcţii este, de fapt, cea care dă forţă reală şi importanţă crucială preşedintelui în societatea românească, mai mult decât aria de manifestare acordată de Constituţie funcţiei de preşedinte. 

Preşedintele, fie care are sau nu atribuţii importante, este omul care ar putea trasa direcţii de acţiune şi influenţa semnificativ ridicarea sau coborîrea standardele generale de atitudine şi comportament într-o societate.

Un preşedinte ataşat prin discurs şi fapte valorilor democratice ale societăţii deschise şi apărării ferme a drepturilor individuale, un preşedinte serios, civilizat, care dă dovadă de respect faţă de cei cu care intră în dialog, inclusiv faţă de cei cu care se află în dezacord la un moment dat, un preşedinte onest faţă de cetăţeni, care prezintă publicului deschis gravele probleme care pot să apară, un preşedinte cu o viziune politică reformistă ar putea da mesajele necesare pe de o parte pentru a mobiliza cetăţenii înspre un proiect comun de dezvoltare a ţării, iar pe de alta pentru a da sentimentul unei stabilităţi şi preocupări orientate înspre muncă şi rezolvarea problemelor.

Prin exemplul personal şi printr-o prestaţie demnă, Preşedintele României ar putea câştiga atât respectul cetăţenilor cât şi un respect pe plan internaţional. Fără o anumită prestanţă şi seriozitate dovedită printr-un lung şir de acţiuni şi atitudini nu poţi fi considerat un partener de încredere de către persoane sau autorităţi care dau dovadă de prestanţă şi seriozitate.

Aşadar funcţia prezidenţială capătă cu adevărat o semnificaţie şi importanţă profunde şi cu şansă de a influenţa pozitiv cetăţenii unei ţări în măsura în care persoana care o exercită este purtătoarea unor valori ce presupun decenţă, educaţie, instincte democratice, bună cuviinţă, raţionalitate, ataşament faţă de drepturile fundamentale şi faţă de valori civice şi culturale, respect faţă de interlocutor, discurs consistent, convingător şi mobilizator, urmărirea interesului public, o bună cunoaştere a politicii atât la nivel teorietic cât şi sub aspectul unei experienţe practice, capacitate de a suporta criticile presei şi ale cetăţenilor chiar şi atunci când i se par nedrepte, nerăspunzând niciodată prin atac la persoană…

Un preşedinte care este însă interesat îndeosebi de imaginea şi poziţia sa în sondaje jucând cartea populismului ori de câte ori are prilejul, care îşi jigneşte compatrioţii cu apelative „ţigancă împuţită”, „găozar”, „tonomat” şamd, un preşedinte impulsiv, incoerent în atitudini şi poziţii publice, care se asociază cu personaje bizare precum Gigi Becali sau cu diverşi afacerişti cu o reputaţie îndoielnică, un preşedinte care neagă şi ignoră timp de peste jumătate de an o criză economică majoră care producea deja efecte devastatoare pe întreaga planetă, un preşedinte care a readus nepotismul în prim planul vieţii politice din România impunându-şi fiica în poziţia de europarlamentar, care a tensionat relaţiile ţării cu multe state şi a izolat România pe plan extern, un preşedinte care a semănat conflicte majore pe chestiuni ce nu priveau interesul cetăţenilor sau dezvoltarea ţării dar care nu a iniţiat nici un proiect sau acţiune semnificative pentru modernizarea societăţii, care a încălcat de nenumărate ori grav separarea dintre stat şi biserică, care a tăcut faţă de distrugerea galopantă a mediului, tăierea pădurilor, mutilarea parcurilor şi a spaţiilor verzi din oraşe, ei bine, un astfel de preşedinte precum a fost dl. Traian Băsescu timp de 5 ani a reprezentat încă o experienţă extrem de dezamăgitoare a unui lider din istoria României, o profundă denaturare a funcţiei prezidenţiale şi o înşelare a încrederii şi aşteptărilor numeroşilor cetăţeni care l-au votat în 2004.

Faţă de o astfel de situaţie sper că atitudinea unei majorităţi consistente va fi înlăturarea democratică prin vot a acestui preşedinte pe data de 22 noiembrie 2009.

Am convingerea că, în măsura în care candidatura mea va ajunge să fie bine mediatizată, un număr important dintre cetăţenii români vor considera că sunt candidatul cu cele mai multe calităţi necesare exercitării acestei funcţii. Deja pe internet au fost exprimate numeroase opinii favorabile acestei candidaturi, iar într-un sondaj realizat pe internet de către Radio România Actualităţi, desigur fără pretenţia de a reprezenta o cercetare sociologică dar relevant cu privire la opiniile utilizatorilor de internet, îmi acordă procente însemnate (peste 30%).

În episoadele viitoare îmi voi prezenta opiniile legate de atribuţiile preşedintelui şi exercitarea propriu-zisă a acestora. Speranţa mea este să pot posta câte un episod pe zi, maxim unul la câte două zile, însă mărturisesc că programul meu a devenit extrem de încărcat şi de fragmentat cu numeroase lucruri care trebuie neapărat făcute. Îmi cer scuze pentru unele întârzieri care pot să apară şi vă mulţumesc anticipat pentru înţelegere…

15 septembrie 2009

PS: Vă invităm să ne sprijiniţi în demersul de strângere a celor 200.000 de semnături, urmând indicaţiile de la secţiunea “Strânge semnături” de pe homepage.

Remus Cernea
Candidat la alegerile prezidenţiale
din partea Partidului Verde
www.remuscernea.ro
remuscernea.ro@gmail.com
0727.583.594

4 comments
Leave a comment »

 1. Eu inca astept sa vad partea “verde” din programul candidatului “verde”… Eu oricum “votez verde” de cand am drept de vot (atunci cand exista candidati cel putin, cand nu ma orientez spre raul cel mai mic, consider ca am datoria asta daca vreau sa am dreptul sa ma plang dupa aia), si implicit imi irosesc votul tinand cont de fractiunile de procent interesati destul de mult de acest subiect in Romania, dar ca idee…

  Cat despre atacul la adresa lui Basescu, ma vad spunand inca o data ca dintre variantele oferite de partidele care sunt (sau au fost oricand dupa ’89) importante, in ciuda relelor facute (si a lucrurilor bune pe care a ales sa nu le faca) cu ajutorul functiei, ramane raul cel mai mic. (Nu, cu limbajul si atitudinea n-am absolut nicio problema, acele “iesiri” il fac “mai uman”…) Asa ca intre Basescu si Remus Cernea oi vota eu Remus Cernea, dar intre Basescu si Geoana, Antonescu, Becali sau Vadim votez Basescu fara discutie.

  Cat despre populism si interesul legat de imaginea si pozitia in sondaje, e complet adevarat ca orice politician care manifesta acele caracteristici nu va face mai nimic bun, dar e la fel de adevarat ca orice politician care NU manifesta acele caracteristici va ramane pe dinafara, pt. ca n-are sanse sa fie ales atata timp cat se mentine actualul sistem democratic.
  Vazusem ceva intr-un documentar, cu un consilier de campanie al lui Clinton, nu mai stiu daca pt. primul sau al 2-lea mandat, care spunea ca erau oameni angajati de Clinton sa-i sune pe cei care, conform profilului psihologic si social alcatuit, era probabil sa-si schimbe votul, sa-i intrebe cum ar vrea ei sa se poarte si ce ar vrea sa faca un presedinte, iar apoi el in campanie facea si promitea ce cereau respectivii. Consilierul i-a spus ca e o nebunie, ca daca va castiga dupa o asemenea campanie nu va fi mandatat sa faca nimic din ce vrea el sa faca de fapt, promitand doar ce vor altii, la care Clinton i-a raspuns “ai dreptate, dar daca nu fac asta voi pierde, crezi ca atunci as fi mandatat sa fac mai multe?”

 2. Din curioziate si din dorinta de a vedea ceva nou am citit articolul platformei verzi. Ideea de ceva diferit in clasa politica imi suradea, eram gata sa pun mana si sa ajut la stransul semnaturilor … pe la jumatea articolului acuze la Base … no fuck mi-am zis si asta incepe ca ceilalti. Asa ca ce vad la Remus Cernea un om care isi incepe discursul prin a-i acuza pe ceilalti ….. un politician ca toti ceilalti… dezamagitor. Un inceput cu stangul, dar voi incerca sa fiu deschis la minte si sa urmaresc si celalalte episoade (in spatiul de zece minute alocat citirii presei pe internet … nu mai mult)

  @ Remus: Imi pare rau maestre dar ca sa reusesti sa ajungi sa iei voturile celor scarbiti de actuala clasa politica (indiferent de partid) trebuie sa ai o alta atitudine.

  … poate in episoadele urmatoare.

 3. cam scurta platforma :). Acum serios ce se intampla.In afara de flacari rosi si tepe nimic.Adica vreau sa spun ca se incerca atragerea atentiei si e foarte ok.Dar sa nu uitam de cei a caror atentie ai atras-o deja.

 4. Ideea e că poziția e oarecum ingrată, pentru că nu prea ai putere mare ca președinte. Mai multă putere are prim-ministrul dpdv legal și executiv.

Leave Comment